Természetgyógyászat és cukorbetegség

Az eredeti cikkem a Naturportal oldalán olvasható: https://naturportal.hu/termeszetgyogyaszati-modszerek/termeszetgyogyaszat/?fbclid=IwAR1MxY8wxKp23goee7eg7SRInwj_NXjoRWpeA-whOsMeOY0pXTW0AsOD2KE

A WHO adatai szerint a Föld közel 8 milliárd fős lakosságából mintegy 422 millió embert – a lakosság kb. 5 %-át – érinti a Diabetes mellitus, azaz a cukorbetegség és évente kb. 1,5 millió ember hal meg a cukorbetegségben, illetve annak szövődményeiben.
A helyzet hazánkban sem mondható rózsásnak, sőt, a világátlaghoz képest nálunk a cukorbetegek aránya teljes felnőtt lakosságra vetítve kb. a duplája, mintegy 10 %.
A KSH alábbi infografikáján látható, hogy itthon a felnőtt cukorbetegek száma 20 év alatt megháromszorozódott és a görbe lefutása egyértelműen növekvő trendet mutat.

A cukorbetegség ráadásul egy rendkívül alattomos betegség, hiszen kezdetben a tünetek sokszor nem eléggé nyilvánvalóak a beteg számára. A 2-es típusú, felnőttkori cukorbetegség előszobájának is nevezett inzulinrezisztencia például csupán a vércukorszint mérésével nem derül ki, hanem
komplexebb laborvizsgálat szükséges.
Akár inzulinrezisztenciáról, akár már kialakult, 2-es típusú cukorbetegségről van szó, az életmódváltás, a táplálkozási szokások megváltoztatása, a lelki háttér rendezése elengedhetetlenné válik, hiszen a szövődmények, mint például a szív- és érrendszeri betegségek (szívinfarktus, stroke, agyi érkatasztrófa, nephropathia, neuropathia), vakság, lábszárfekély, végtag amputáció rendkívül súlyosak, akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek vagy a beteg életlehetőségeit korlátozhatják, illetve a közérzetet is ronthatják.
A táplálkozásterápiák, diéták esetén nagyon fontos az összes bevitt szénhidrát és kalória korlátozásán és személyre szabott beállításán kívül a makro- és mikrotápanyagoknak az elfogyasztott táplálékhoz viszonyított arányainak meghatározása, melyhez figyelembe kell venni az egyén nemét, korát, teljes
anamnézisét.
A szénhidrátok esetében kerülni kell a monoszacharidok fogyasztását és előnyben kell részesíteni az összetettebb szénhidrátok fogyasztását. Fontos továbbá, hogy a szénhidrátokat a lehető legtermészetesebb és legkevésbé feldolgozott formában vegyük magunkhoz. Minél finomabbra van őrölve, minél tovább van főzve, sütve, pépesítve, turmixolva, annál gyorsabban szívódik fel a szénhidrát és emeli meg a vércukorszintet.
Sütés helyett lehetőleg főzzünk vagy még inkább pároljunk és ne főzzük szét a zöldségeket. Együnk továbbá nyers és fermentált zöldségeket. A gyümölcsöket lehetőleg ne pürésítsük, ne turmixoljuk, fogyasszuk őket úgy, ahogy a természet megalkotta számunkra. Kenyerek esetében részesítsük előnyben a kovászos, magos kenyereket.
A szénhidrát anyagcsere zavara esetén javasolt táplálékkiegészítők például: króm, magnézium, szelén, myo-inozitol, D-chiro-inozitol.
Javasolt gyógynövények (és fűszernövények, gyógygombák): fahéj, kapormag, fehér babhéj, kukoricabajusz, mezei katáng, feketeköménymag, eperfalevél, gyapjas tintagomba, fekete szederlevél, gyermekláncfűgyökér.
Amennyiben (gyógy)gombát fogyasztunk, mindig tartsuk szem előtt, hogy a gombák mindenféle szennyezőanyagot összegyűjtenek a talajból, ezért bio minőséget célszerű belőlük beszerezni.
A lelki háttér rendezése és a rendszeres – legalább heti 3-szor 45 perc időtartamú – sportolás fontossága mellett kiváló kiegészítő terápiát jelent a cukorbetegek részére a BEMER fizikai érterápia.
A BEMER egy liechtensteini orvostechnikai eszköz, mely 29 %-kal képes javítani a mikrokeringést, azaz a kapillárisok keringését, mely a teljes keringési rendszerünk mintegy 70 %-át teszi ki. A kapillárisok vazomóciójának (érfal mozgásának) stimulálása révén a cukorbetegség szövődményeinek
– perifériás keringési betegségek, mint pl. polineuropathia, lábszárfekély – kezelésében a BEMER terápiával orvosilag is igazoltan jó eredményeket lehet elérni. Az alábbi videóban Dr. Miléder Margit doktornő éppen erre világít rá.

A BEMER terápiáról további információhoz lehet jutni az alábbi honlapon:
https://zentaineagardi-annamaria.bemergroup.com/hu_HU/human-line/kezdolap

Ne hagyjuk tehát, hogy a cukorbetegség győzzön! Van kiút és számos természetes, mellékhatásmentes lehetőség kínálkozik. Kezdjük el mielőbb az életmódváltást és a kiegészítő terápiákat!

Források:
https://www.who.int/health-topics/diabetes#tab=tab_1
https://www.ksh.hu/infografika/2020/infografika_diabetesz.pdf