Miért fontos a bélflóra egészsége?

A legújabb kutatási eredmények szerint a bélben élő baktériumok által termelt anyagok hatnak a szervezet különböző területeinek működésére, így, pl.:

  • egyes anyagok a veleszületett immunitás kialakulását segítik,
  • ugyanakkor a bakteriális antigének képesek autoimmun betegségeket okozni,
  • bizonyos baktériumok termelnek az idegrendszerre nézve mérgező anyagokat,
  • egyes baktériumok termelhetnek hormonokat vagy akár az idegrendszerben az ingerületátvitelt segítő anyagokat is, valamint
  • baktériumok termelte anyagok hathatnak a bélfal idegsejtjeire akár gátlólag, akár stimulálólag.

A mikrobiomnak szerepe van a bélrendszer normális működésében, beleértve a bélmozgásokat, az emésztést, egyes vitaminok termelését, a nyomelemek felszívódását.
A bélflórának jelentős hatása van a hormonrendszer és az immunrendszer működésére is.
Ha felborul a bélflóra, akkor számos betegség alakulhat ki, pl. különféle allergiák, funkcionális bélbetegségek, asthma, elhízás, autoimmun betegségek, sőt akár cukorbetegség is.
Vizsgálatok sora igazolta, hogy a bélflóra hatással van az agyműködésre is.
Ma már azt is tudjuk, hogy a mikrobiom összetételének rossz irányban történő változása a bélfalat áteresztővé teszi és a gyulladásos folyamatokat felerősíti.
A bennünk élő mikrobiom génállománya, mely mintegy százötvenszer több gént tartalmaz, mint a saját génállományunk, beépül a saját sejtjeinkbe és befolyásolja a viselkedésünket, hangulatunkat, érzelmeinket is.

Milyen következtetést lehet ebből leszűrni? A bélflóra összetétele alapjaiban határozza meg a testi-lelki egészségünket és jóllétünket. Ezért kell vele foglalkoznunk, hiszen ez mindannyiunkat érint.

Felmerül a kérdés, hogy hogyan vesszük észre, ha nem jó a bélflóránk… Erről fogok Neked írni a következő BLOG bejegyzésben! Tarts velem!