A szív- és érrendszeri betegségek lehetséges természetgyógyászati terápiái

Az eredeti cikkemet a Naturportal oldalán olvashatjátok: https://naturportal.hu/termeszetgyogyaszati-modszerek/sziv-es-errendszer-betegsegei/

A szív- és érrendszeri betegségek, melyeket tipikusan civilizációs betegségeknek is szoktak nevezni, Magyarországon a vezető halálokok közé tartoznak (a daganatos betegségekkel együtt).

Szív- és érrendszeri betegségek közé soroljuk a szívritmuszavarokat, az iszkémiát (ischaemia), a magas vérnyomást (hypertonia), az agyi vérkeringési katasztrófát (stroke) és az érrendszeri betegségeket (pl. érelmeszesedés, magas koleszterinszint).

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának okát főként az életmódbeli, életvezetésbeli problémákban, illetve hiányosságokban lehet keresni. Kialakulásukhoz hozzájárulnak a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz és a dohányzás is. Lelki síkon főbb rizikófaktoroknak tekinthetők a depresszió, a szorongás, az indulatkezelési hiányosságok, az ellenséges érzelmek, a düh és az önértékelésen esett csorba.

Jómagam agrármérnökként, fitoterapeuta természetgyógyászként, alkalmazott táplálkozási tanácsadóként és fizikai érterápiát alkalmazó szakemberként igyekszem a terápiát minél több oldalról támogatni.

A táplálkozási tanácsokat, a javasolt étrendet minden esetben személyre szólóan alakítom ki, hiszen egyrészt nem vagyunk egyformák, másrészt azt is mindig megvizsgálom, hogy kinél éppen milyen táplálkozási szokások vezettek a betegséghez, egyáltalán az adott illetőnél a betegség kialakulásában mennyire lehet hangsúlyos a táplálkozási vetület – ez ugyanis mindenkinél más. Amit általános tanácsként javaslok minden páciens esetében, az az, hogy a hozzáadott cukrot tartalmazó, valamint az ultrafeldolgozott, finomított szénhidrátokat, ízfokozókat, adalékanyagokat, tartósítószereket tartalmazó ételeket lehetőleg minél inkább kerülje és részesítse előnyben a bio (ökológiai) vagy vegyszermentes termesztésből származó, lehetőleg minél kevésbé feldolgozott, hagyományos eljárással tartósított ételeket.

A gyógynövényes teakeverékeket szintén személyre szabottan szoktam összeállítani, figyelembe véve az esetleges egyéb betegségeket, tüneteket, lelki alkatot és az esetlegesen szedett gyógyszereket.

A fitoterápiás gyakorlatban magas vérnyomásra gyakran alkalmazzuk az alábbi gyógynövényekből néhányat kiválogatva összeállított tea recepteket:

 • galagonya
 • fehér fagyöngy
 • szúrós gyöngyajak
 • mezei zsurló
 • cickafark

Érelmeszesedés és magas koleszterinszint ellen használhatók például az alábbi gyógynövények:

 • fokhagyma (mint tápláléknövény)
 • aranyvessző
 • pászortáska
 • galagonya
 • szúrós gyöngyajak
 • mezei zsurló
 • fehér fagyöngy

Agyi vérkeringési zavarok esetén jó eredményeket lehet elérni pl. a Ginkgo bilobát tartalmazó készítményekkel.

A vérrögképződés ellen hat pl. az Orvosi somkóró. Azonban a benne található kumarin miatt véralvadásgátló gyógyszerek hatását erősíti, így kellő körültekintés indokolt.

Visszérbetegség esetén a rutin, C-vitamin és flavonoid hatóanyagtartalmú növényeket célszerű fogyasztani. Ilyenek pl. a hajdina és a vörösáfonya. Külsőleg jó hatásúak vadgesztenye, varázsmogyoró,  a körömvirág, a zsálya, az árnika.

A gyógyteákat javasolt gyógynövény keverékekből összeállítani a szinergista (egymást erősítő) hatások érdekében.

A pontos teareceptekért és elkészítési módokért, valamint saját gyűjtés és feldolgozás esetén kérjük szakember útmutatásait.

A lelki háttér rendezése és a rendszeres – legalább heti 3-szor 45 perc időtartamú – sportolás mellett kiváló, mellékhatásmentes kiegészítő terápiát jelent a szív-és érrendszeri betegségek esetén a BEMER fizikai érterápia. A BEMER egy liechtensteini orvostechnikai eszköz, mely 29 %-kal képes javítani a mikrokeringést, azaz a kapillárisok keringését, mely a teljes keringési rendszerünk mintegy 70 %-át teszi ki. A kapillárisok vazomóciójának (érfal mozgásának) stimulálása révén a BEMER terápiával orvosilag is igazoltan jó eredményeket lehet elérni a teljesség igénye nélkül pl. a stresszkezelésben, a fiziológiás vérnyomásérték beállításában, a kórosan magas koleszterinszint csökkentésében, érelmeszesedés, illetve az érfalak gyulladásos folyamatai, valamint érszűkület és trombózis esetén is. Az alábbi videóban Dr. Szabó Albin kardiológus éppen erre világít rá.

https://www.youtube.com/watch?v=fo66Ub9OxSY&t=949s

A BEMER terápiáról további információhoz lehet jutni az alábbi honlapon:

https://zentaineagardi-annamaria.bemergroup.com/hu_HU/human-line/kezdolap

Ne hagyjuk tehát, hogy a szív- és érrendszeri betegségek legyőzzenek minket! Van kiút és számos természetes, mellékhatásmentes lehetőség kínálkozik. Kezdjük el mielőbb az életmódváltást és a kiegészítő terápiákat!