Hogyan veszed észre, hogy nem jó a bélflórád?

Ahogy az előző blogbejegyzésekből láthattad, hogy a bélflóra mennyi mindenre hat, sejthető, hogy a rossz bélflóra (disbiosis vagy disbacteriosis) változatos tünetekkel képes felhívni magára a figyelmet.

A disbiosis gyakran a nem cöliákiás gluténérzékenység vagy akár a stresszes állapot következménye. Ilyenkor lokális gyulladás van a beleknél, ami okozhat hasmenést, székrekedést, puffadást, hasfájást, anyagcsere zavarokat, felszívódási zavarokat és ideg-immunrendszeri problémákat okoz.
Mivel a disbiosis az általános gyulladási szintet is fokozza, így inzulinrezisztenciát, elhízást és a bél-agy tengely (bél-agy kapcsolat) miatt az agyműködésben is zavarokat tud okozni.
A disbiosis miatt kevés vajsav keletkezik (hiszen azt csak a jó baktériumok termelik), ezért olyan gyakori az áteresztő bél szindróma és ezért magas a gyulladásszint. A lokális gyulladás tovább ritkítja a jó bélbaktériumokat.

Ismert tény, hogy a bélflóra egyensúlyának felborulása táplálékintoleranciát tud okozni.
A kutatók azt is megfigyelték, hogy a disbiosis és ennek talaján kialakuló gyulladásos bélbetegségek hangulatingadozásokat, magatartászavarokat, pánikot, szorongást, depressziót tudnak okozni.

A teljesség igénye nélkül álljon itt egy lista, mely számos olyan tünetet sorol fel, melyeket a bélflóra felborulása tud okozni:
-gyomorfájdalom, gyomorégés, reflux
-fokozott bélgáztermelődés
-hasmenés
-székrekedés
-indokolatlan testsúlyváltozás
-depresszió, szorongás, pánik
-cukoréhség
-gyenge immunrendszer
-ekcémás panaszok, bőrkiütések
-herpeszvírus aktiválódása
-candidiasis
-levertség, rossz közérzet
-hányinger
-rossz lehelet.

Szerencsére vannak nagyon jó természetes megoldások, amelyekkel a bélflórát rendezni lehet. Ahhoz viszont ismernünk kell, hogy pontosan milyen „dolgokkal” lehet hatni a bélflórára. A blog sorozat következő része pont erről fog szólni. Tarts velem!