Fitoterápiás tanácsadás

A fitoterápia szó szerinti fordításban növényekkel történő gyógyítást jelent, mely a legősibb terápiás módszer. A tapasztalati alapokon nyugvó gyógyszerkincset elődeink számos országban írásba foglalták. Majd a kémia tudományának fejlődése elvezetett a gyógynövényekben lévő hatóanyagok megismeréséhez, valamint izolálásához és átalakításához.
Ismert tény, hogy a gyógynövényeknek is lehetnek mellékhatásaik, illetve előfordulhatnak összeférhetetlenségek más gyógynövényekkel vagy gyógyszerekkel.

Ahhoz, hogy a gyógynövények alkalmazása során az oki és tüneti terápia a legjobb hatásfokkal valósuljon meg, valamint az esetleges mérgező hatások, mellékhatások, gyógyszerkölcsönhatások kizárhatók legyenek, minden esetben javasolt fitoterapeuta segítségét kérni, aki személyre szabott teakeverék receptet állít össze, pontos adagolási, elkészítési útmutatóval és nyomon követi a páciens állapotának változását és ennek megfelelően tudja a terápiát akár módosítani, akár sikerrel lezárni.

A tanácsadások alkalmával a személyre szabott teakaverék recept és útmutató kidolgozásán kívül általános természetgyógyászati, életvezetési tanácsadás is történik. Azon kívül tudni kell, hogy a fitoterapeuta nem kizárólag gyógyteákkal foglalkozik, hanem azon kívül gyógynövényes étrendkiegészítőkkel, gyógyító tápláléknövényekkel, fűszernövényekkel, méhészeti termékekkel és aromaterápiával (illóolajokkal) kapcsolatos tanácsadással.

A fitoterápia célja, hogy a megfelelő gyógy-, fűszer- és tápláléknövények alkalmazásával a szervezet öngyógyító folyamatait beindítsa. Szelíd gyógymód, ezért a kívánt hatás elérése általában hosszabb időt vesz igénybe, mint ami gyógyszerekkel elérhető, azonban a mellékhatások esélye és erőssége is jóval kisebb.

gyógynövény menta

Gyógy-, fűszer- és tápláléknövényeket sikeresen alkalmazhatunk különböző szervek, szervrendszerek megbetegedése esetén. A kezelések önállóan, megelőzésre vagy fenntartó kúrára, valamint a klasszikus gyógyszeres terápia kiegészítésére is alkalmasak.

Amennyiben a páciens orvosi leletek nélkül (vagy túl régi leletekkel) érkezik tanácsadásra, biorezonanciás állapotfelmérést végzek a terápiás terv összeállítása előtt.

Az alábbi szervrendszerek és betegségek esetén érdemes fitoterápiás tanácsadást igénybe venni:

Légúti betegségek: száraz köhögés, produktív, hurutos köhögés, hörghurut, asztma, légcsőhurut, torokfájás, orrnyálkahártya gyulladás, tüdőgyulladás, nátha, láz, rossz közérzet, vírusfertőzés, bakteriális fertőzés.

Étvágy és emésztés javítás: máj panaszok, epe panaszok, diszpepszia, bélflóra helyreállítása, szájüregi gyulladások.

Gyomor- és bélnyálkahártya gyulladás: gyomorrontás, gyomorhurut, gyomorfekély, IBS, Crohn betegség, colitis ulcerosa, aranyér, bélflóra helyreállítás, székrekedés, hasmenés, hányinger-hányás.

Kiválasztó rendszer: vesemedence gyulladás, hólyaghurut, vesekő, húgycsőgyulladás.

Szaporodási szervrendszer, endokrin rendszer: prosztata megnagyobbodás, férfi-női hormonális egyensúlytalanságok, hüvelyfertőzés, klimax, pajzsmirigy alulműködés vagy túlműködés

Bőrgyógyászati kórképek: ekcéma, pikkelysömör, akne, korpa, sebek, fekélyek.

Mozgási szervrendszer: izom- és ideg fájdalmak, zúzódások, rándulások.

Idegrendszer: nyugatató, altató hatás elérése, stresszcsökkentés.

Szív- és érrendszeri betegségek: magas vérnyomás, magas koleszterinszint csökkentése, arterioszkelrózis (érelmeszesedés), ideges szívpanaszok, szívelégtelenség, agyi érbetegségek, visszér betegség – vénagyulladás

Ezen kívül lehetőség van wellness, illetve anti-aging céllal is részt venni tanácsadáson.

Média megjelenés

Mária Rádió

A Mária Rádió Egészségtrend című műsorában beszélgettem Dr. Sárkány Ferenc gyógyszerész-természetgyógyásszal és Dr. József Erika orvossal, valamint Virágh Hajnalka neurofeedback trénerrel.

Dátum: 2023. 01. 31.

Naturportal Magazin Podcast

Dr. Jung Andreával és Császi Andrással beszélgettem az inzulinrezisztenciáról és a cukorbetegségről

Dátum: 2023. 06. 12.